Burkolatváltó profil beépítése

A jó és szép munka feltétele a megfelelő burkolatváltó kiválasztása és a választék ismerete.

A legszebb, legjobb minőségű parketta látványát is elrontja, ha a burkolat szélei nincsenek megfelelően lezárva burkolatváltó profilokkal. Ha a küszöbbel, vagy a másik burkolattal való találkozás nem esztétikus, vagy műszakilag nem megfelelő, a szemünk mindig megakad rajta, a jó burkolatváltó hiánya tönkreteszi a látványt. Különösen igaz ez, ha ferde, vagy íves vonal mentén záródik a burkolat, esetleg szintkülönbségeket kell áthidalni. Amennyiben ezeket szeretnénk elkerülni, a kivitelezés előtt meg kell tervezni, előre kiválasztani a burkolatváltó profilokat. Eldönteni: egy-, két-, vagy háromrészes legyen, pattintható, csavarozható vagy ragasztható, majd a legmegfelelőbbet beépíteni. A jó minőségű burkolatváltó profil színben harmonizál, falvastagsága nem engedi meg, hogy deformálódjon, szépen illeszkedik, rögzítése jól megoldott. A burkolatváltó profil ára a burkolat anyagához képest elenyésző, ezért érdemes a legjobb minőségű profillal dolgozni.

A minőségi munkát végző burkoló szakembernek gondoskodnia kell arról, hogy a padlóburkolatok csatlakozási, vágott éleit tetszetősen és műszakilag megfelelően zárja le. Célszerű ezért előre átgondolni és eltervezni az élzárásokat, így lehet a legjobb megoldást kiválasztani: az ilyen munkát nem követi reklamáció.

Laminált padlóburkolat nem rakható le helyesen burkolatváltó profil használata nélkül. A magas hőmérsékleten sajtolt és nulla nedvességtartalmú lapok ugyanis csak a beépítés után nyerik el végső térfogatukat. A térfogat növekedési nagysága 0,2%, ami a környezetből felvett nedvesség hatására jön létre. Ha a növekedésnek nem hagyunk helyet, ún. dilatációs hézagot, a padló keres magának: felpúposodik. A burkolatváltó profilok használata lehetőséget ad arra, hogy a padló a környezet páratartalmának függvényében mozoghasson, növekedjen vagy csökkenjen: a burkolatváltó takarja a hézagot és a vágott panel széleit is.

Más melegburkolatok – PVC, szőnyeg, hagyományos faburkolat – esetében is műszaki követelmény a helyes élzárás megtervezése. Sok esetben drága, szép burkolatok összhatását teszi tönkre egy rosszul kiválasztott burkolatváltó profil beépítése. A rossz választást nem indokolhatja a burkolatváltó ára, hiszen az elenyésző a burkolat anyagának árához képest.

A hidegburkolatok csatlakozási éleinek lezárásánál többletfeladat, hogy rendszeres és nagyobb vizes igénybevételre kell számítani. Lépcsőél profiloknál a terhelhetőség jó minőséget kíván, sokszor a csúszásgátlósággal is számolni kell (kültéri lépcsők, burkolatok).

Miért látunk mégis felkunkorodott szőnyegpadlót, letört csempeéleket, lifegő síneket, elengedett ragasztókat, takaratlan szintkülönbségeket, szabadon hagyott burkolási hézagokat? Igénytelenség?