Laminált padló lerakása

A laminált parketta lerakása megoldható házilag, mindenképpen szükséges hozzá némi barkács gyakorlat. Célszerű a kivitelezés előtt tájékozódni, tanácsot kérni szakembertől. Minimálisan szükséges szerszámok: szúrófűrész, mérőléc, fémfűrész, derékszög, gérvágó. A lerakáshoz szükséges valamennyi szerszám kölcsönözhető illetve megvásárolható üzletünkben.

A burkolás megkezdésének feltétele a sík, szilárd aljzat. Ez az aljzat lehet simított beton, lapburkolat vagy PVC. A burkolatot un. úsztatott rendszerben kell lerakni:  a panelek az aljzathoz nem, hanem csak egymáshoz vannak erősítve a csap-hornyok mentén. A burkolási rendszer kellékei: alátétfóliák, laminált burkolólap, szegélyléc, burkolatváltó profil, szegélylécragasztó, szükség szerint:  burkolatragasztó, csőrózsa, csavar, fugázó. A lerakás rétegrendje a következő:

  1. párafékező fólia
  2. habfólia úsztató réteg
  3. laminált parkettpanel

A burkolat szélénél mindenütt dilatációs hézagot kell hagyni: a padló növekedésének mértéke 2 ezrelék. A dilatációs hézagot a falra erősített szegélyléc takarja. Ahol a szegélyléc nem fér el, (küszöb, erkélyajtó, lépcső, burkolatváltás stb.) megfelelő burkolatváltó profillal kell lezárni a laminált burkolat szélét.Így a rendszerhez a rétegrenden kívül hozzátartozik a szegélyléc ill. a burkolatváltó profil is.

  • Beton és esztrich aljzat esetében  az aljzatok a készítésük során sok nedvességet vesznek fel. Vigyázni kell, hogy a lerakás megkezdésekor az aljzat már száraz legyen. Nedvességmérővel ellenőrizhetjük, megfelelő e a beton nedvességtartalma. Házilagos nedvességmérést végezhetünk úgy, hogy pvc fóliát fektetünk az aljzatra és másnap megvizsgáljuk annak felületét. Ha száraz, a burkolást el lehet kezdeni. Ha párás a fólia felülete, még szárítani kell az aljzatot.
  • Ha a burkolandó felület meglevő parketta, faforgácslap, OSB, álpadló, akkor a párafékező fóliát elhagyhatjuk.
  • PVC és linóleum esetén, amennyiben az aljzat sík, alkalmas a laminált padló fogadására, a laminált padló alá itt elég az úsztató réteg lefektetése.
  • Melegvizes padlófűtés esetén a laminált parketta alkalmazható. Az úsztató réteg vastagsága a hőáteresztés miatt itt lényegesen vékonyabb a szokásosnál. Ebben az esetben külön előírásokat is be kell  betartani a burkolás megkezdése előtt.

A burkolást célszerű ajánlott szakemberrel végeztetni. Házilagos kivitelezés esetén kérjen tanácsot a szakkereskedésünkben, vagy laminált padlóburkoló szakembertől.